Börja sporta
Om du inte ägnat dig åt någon sport på många år men vill komma igång igen gäller det att inte köra på för hårt i början. Många som börjar sporta efter att ha varit stillasittande en längre tid tar tyvärr ofta i för mycket och blir skadade när de påbörjar en sport.
Om du till exempel vill komma igång med padel eller skidåkning är det bra att börja med att lägga in två styrketräningspass på gymmet varje vecka. Träna igenom hela kroppen och avsluta med rörlighetsövningar för axlar och bröstrygg. Om du inte har tid att ta dig till ett gym fungerar det även bra att göra övningarna hemma med din egen kroppsvikt som motstånd. Bra övningar är bland annat armhävningar, knäböj och tåhävningar. Att träna hemma är tidseffektivt och kan för många som har fullt upp med barn och heltidsjobb vara det enda sättet att hinna med styrketräning.
Praktiska tips för olika sporter
Att sporta är ett härligt sätt att koppla bort krav och jobbiga måsten i livet. Under vissa perioder när det är extra tufft, till exempel i samband med nära anhörigas bortgång, kan träning vara ett skönt avbrott från jobbiga känslor. Om du ska anordna en begravning är det bra att ta hjälp av en begravningsbyrå i Stockholm för att inte bli alltför stressad av att behöva fixa allt det praktiska på egen hand. Lavendla hjälper dig med personlig rådgivning i samband med både begravning och juridiska frågor kring bouppteckning och arv.
Hur du ska träna när du börjar sporta beror på vilken sport du utövar. Exempelvis löpning ställer krav på starka fötter, ben och höfter och därför behöver dessa stärkas med styrkeövningar. Även balansträning är bra för löpare eftersom de bygger upp alla små stabiliserande muskler kring knän och vrister. De första månaderna är det viktigt att inte springa för långt och fort och att varva löpningen med gång.
Om du börjat spela padel bör du vara försiktig så att du inte skadar vader eller knän. Padel innebär korta, snabba ruscher i olika riktningar vilket gör att belastningen blir hög för den som inte är tillräckligt stark. Var noggrann med uppvärmningen inför matcherna och träna upp styrkan i ben och bål ordentligt.
Längdskidåkning är en annan populär sport som många kommer igång med senare i livet. Om du har anmält dig till ett skidlopp som Vasaloppet eller något annat långlopp gäller det att lägga upp en träningsplan i god tid innan loppet. Om du bor i södra Sverige där tillgången på snö är dålig är det bra om du kan få in några resor upp till riktiga skidspår för att få bra träning. Träna gärna rullskidor eller stakmaskin om du har tillgång till en sådan på gymmet. Även styrketräning för bål, rygg och triceps gör att du undviker skador och kan prestera bra på loppet.