Single post

Sporter på is

Ett stort antal vintersporter utövas på is, och det kan tyckas fascinerande hur olika sporterna kan vara till karaktären, trots att de alla utförs med skridskor på fötterna.

Som exempel på två mycket olika issporter kan nämnas hastighetsåkning och konståkning. Båda dessa sporter ingår i ISU, International Skating Union. Detta trots att skridskoåkning är det enda sporterna har gemensamt. Inom hastighetsåkning handlar allt om att åka så snabbt som möjligt (så som namnet antyder). Det betyder att all utrustning, från skridskorna till hjälmen, är utformade för att skapa så lite luftmotstånd som möjligt. Åkarna åker framåtböjda av samma anledning. Inom konståkning bär man inte ens hjälm, och hållningen ska snarare vara så rak som möjligt. Målet inom konståkning är inte att åka snabbt (även om fart är en bonus), utan att åka graciöst. Dräkterna som bärs är knappast heller utformade för att vara aerodynamiska, utan vackra och passande till musikens tema. Ytterligare en skillnad mellan sporterna är att hastighetsåkning är en mätbar sport, medan konståkning är en bedömningssport. Med det menas att det är enkelt att avgöra vem som är vinnaren i hastighetsåkning genom att helt enkelt mäta vem som var snabbast. Inom konståkning beror däremot allt på den bedömning som domarna gör av åkarens teknik, av programmets svårighet och av deras tolkning av musiken. Det är således en mer subjektiv sport, även om stor ansträngning har lagts ned på att göra bedömningssystemet så objektivt och rättvist som möjligt.

Den mest populära issporten, bland annat att bedöma av den uppmärksamhet sporten får i tv, är ishockey (som även den skiljer sig stort från både hastighetsåkning och konståkning). Ett tydligt tecken på att en sport verkligen nått stor popularitet är till exempel när tv inte bara sänder matcher från den svenska högsta divisionen (vilket är SHL), utan också ligor från andra länder. Inom hockey är det framförallt NHL som lockar svenska tittare och fans, det vill säga den amerikanska nationella ligan. Precis som många fotbollsfans håller på lag i den engelska Champions League, håller många hockeyfans på ett favoritlag i NHL. Om du är en av dem, och du skulle vilja köpa en lagtröja eller andra matchkläder för att visa din tillhörighet, ska du gå in på Gameday.se, som är en NHL-shop på nätet. Där kommer du att hitta allt ett NHL-fan i Sverige behöver.

theme by teslathemes
tesla