Single post

Sporta för bättre hälsa

 

Det kommer inte som någon nyhet att det är bra för din hälsa att syssla med sport. Det spelar egentligen ingen större roll om du spelar fotboll, spelar hockey eller cyklar. All motion är bra för både kroppen och hjärnan och de allra flesta sporter utförs med någon form av motion. Men hur exakt påverkar sport din kropp?

Fysiska fördelar

Du bränner kalorier genom att motionera vilket är någonting som de allra flesta sporter förknippas med, du kan läsa mer om att bränna kalorier i denna artikeln på SvD. Det gör att du bränner fett samtidigt som du skapar nya muskler på ett mer effektivt sätt, vilket aldrig skadar. Du förbättrar även funktionerna på ditt hjärta och dina lungor genom att motionera tillräckligt mycket då de blir starkare desto mer du använder dem.

Utöver det minskar du även risken att råka ut för diabetes och andra sjukdomar vilket blir mer användbart desto senare i livet du kommer. Givetvis blir du även allt bättre i den sport du väljer att ta del av i takt med att din kropp blir starkare och allt mer hälsosam.

Mentala fördelar

Genom att sporta minskar du risken för depression och ångest en hel del. Även om du redan lider av depression eller ångest kan du minska dess effekter genom att delta i en sport och få regelbunden motion. Detta är extra användbart för personer som inte tar någon medicin för dessa åkommor eller som inte vill eller kan träffa en psykolog.

Att sporta leder även till lägre stressnivåer vilket gör att du blir mindre stressad i vardagen, inte endast de dagar som du sportar. Det leder i sin tur till att du får mer energi då kroppen inte längre behöver bränna lika mycket energi på att vara stressad. Genom att du har mer energi orkar du med att motionera igen nästa dag och så vidare i en positiv spiral.

Fördelarna med att deltaga i en lagsport

Det finns en hel del olika sporter att ta del av och många av dessa är lagsporter där du behöver samarbeta med dina lagkamrater för att uppnå bästa möjliga resultat. Dessa sporter har sina egna fördelar då din kropp mår bra av att arbeta i lag. De självklara fördelarna är att du får en möjlighet att träffa nya människor och skapa nya vänner och expandera ditt sociala nätverk.

Utöver det kan det vara väldigt bra att ta del av en lagsport i en ung ålder då man kan lära sig att lägga sina personliga mål åt sidan och sträva efter att uppnå vad som är bäst för laget. Det gör att du blir en bättre lagspelare vilket är en otrolig fördel att använda sig av genom hela livet, antingen på jobbet eller när du väljer att starta en egen familj.

theme by teslathemes