Single post

Padel – nutidens tennis

Som ni alla vet finns det en uppsjö av olika sporter som man kan utöva i Sverige. Fotboll, ishockey och innebandy är några av de mest populära bollsporterna. Det finns även populära racketsporter såsom tennis, badminton och bordtennis. Men på senare år har det i Sverige även tillkommit en fjärde sport på racketsportscenen som verkligen exploderat, nämligen padel. Nu byggs det nämligen padelbanor lite här och var i vårt avlånga land. Det har i sin tur gjort att tillgängligheten ökat och sportens uppsving är därmed ett faktum. Padel har sitt ursprung i Mexiko där Enrique Corcuera skapade sporten år 1969. Padel spelas framför allt i syd- och Latinamerika samt i Spanien, men sprider sig nu snabbt vidare till andra länder och kontinenter.

För er som ännu inte vet vad padel är eller inte har provat det, så kommer du nedan få lite ytterligare information om hur spelet fungerar.

I padel använder man sig av speciella padelrack som är lite mindre än ett tennisrack, saknar strängar och har flertalet hål. Man använder även speciella padelbollar som har samma storlek som tennisbollar, men med mindre tryck som i sin tur gör att den studsar mindre. Detta utgör basutrustningen för att kunna spela padel. Därtill kan det vara bra med padelskor och gärna ett par byxor eller shorts med fickor, som kan förvara reservbollar. Då det kan vara en kraftig påfrestning på knäna när man spelar padel, kan det även vara bra att ha ett knäskydd. Detta gäller i synnerhet om man är drabbad av artros eller har någon annan åkomma som gör att knäet behöver skyddas.

Padelbanan är 10 meter bred och 20 meter lång och omgiven av glas på kortsidorna samt på en liten del av långsidorna. Däremellan finns det galler för att göra banan till en helhet. Man har precis som i tennis, ett nät som delar av banan på mitten.

Oftast spelar man padel i par, det vill säga två mot två. Man räknar poängen på samma sätt som i tennis, men det finns även en del väsentliga skillnader:

Man server underifrån och på studs. Precis som i tennis så server man diagonalt över på motståndarens sida. Bollen måste studsa inom avsedd ruta för att vara godkänd, under förutsättning att den inte studsar i gallret.

Den största skillnaden på padel och tennis är just reglerna med glasväggarna:

Om bollen träffar motståndarens vägg utan studs har bollen gått förlorad. Man får däremot slå bollen i sin egen glasvägg och över till motståndarens sida. Det kan ta sin tid att anpassa sig till glasväggarna då man istället för att jaga bollen bakåt kan invänta studsen på glasväggen för att sedan returnera bollen över till motståndarens planhalva.

Har du inte redan testat på padel så kan det verkligen rekommenderas. Det passar för alla oavsett ålder och när du väl spelat en gång, tar det troligtvis inte lång tid innan du befinner dig på padelbanan igen.

theme by teslathemes
tesla