Single post

Ovanliga lagsporter

När man hör ordet ”lagsport” tänker de allra flesta i första hand på sporter som fotboll och hockey. Det finns dock en uppsjö andra lagsporter som inte får tillnärmelsevis lika mycket uppmärksamhet, men som ändå har sin egen skara trogna utövare och följare.

Ett exempel på en sådan lagsport är cheerleading. Cheerleading har en lång historia, då den började utvecklas redan på 1860-talet i USA. Då var den dock inte tänkt som en egen sport, utan endast som ett sätt att heja på och stödja lag inom andra sporter. Så småningom har dock cheerleadingen utvecklats till att bli en sport med sina egna regler, tekniska svårigheter och tävlingar, med akrobatiska element som verkligen kräver att dess utövare är atleter. I Sverige har man anordnat tävlingar inom cheerleading sedan 1980-talet, men trots att många känner till cheerleading (tack vare amerikanska filmer) är det få som utövar sporten i Sverige, eller som ens har sett cheerleading i verkligheten.

Ett annat exempel på en ovanlig lagsport är synkroniserad konståkning, som också kallas synkro. Synkron har sitt ursprung i USA på 1950-talet, och sporten är betydligt större och mer populär i sitt hemland (liksom i vårt grannland, Finland). I Sverige däremot, dit sporten kom på 1980-talet, är det få som ens har hört talas om synkro, trots att Sverige är en av de fem bästa nationerna i världen – vårt landslag har vunnit VM-guld sex gånger, och VM-silver fyra gånger. Ett lag i synkroniserad konståkning består av 16 åkare (män eller kvinnor) som ska åka synkroniserat i olika formationer på isen, i harmoni med musik. Det är en publikvänlig sport, då man kan uppskatta de färgglada dräkterna och vackra formationerna även om man inte kan sportens tekniska detaljer.

Om du skulle vara intresserad av att följa någon av dessa sporter, är din bästa chans att skaffa ett kanalpaket från C More, med alla sportkanaler du kan få tag på. Problemet med att vara ett fan av någon av dessa sporter är nämligen att det inte sänds mycket av dem på tv. Med C Mores kanalpaket kommer du dock att vara redo när det väl sänds, eftersom du kommer att ha tillgång till all sport på tv.

theme by teslathemes